BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, October 14, 2009

Haiwan Jinak

KUCING
Kucing merupakan salah satu haiwan kesayangan manusia. Mengapa kucing menjadi pilihan? Kucing merupakan haiwan yang mempunyai beberapa keistimewaannya yang tersendiri sehingga mampu membuatkan manusia sayang akan dirinya. Antaranya ialah, kucing haiwan yang manja, comel dan suka bermain. Oleh hal yang demikian, manusia menjadikannya sebagai haiwan kesayangan kerana mampu menjadi peneman dikala sunyi dan boleh bermain bersama.


Tahukah anda ada berapa jenis kucing di dalam dunia ini? Sesungguhnya, terdapat banyak jenis kucing di dalam dunia ini. Antaranya ialah Kucing Toyger, Ras Kucing Tiffany, Maine Coon, kucing Siam dan Birman. Terdapat juga kucing yang telah dikategorikan sebagai hampir pupus dan percampuran baka. Maka, banyak kucing hanya dikelompokkan mengikut jenis bulu sahaja sama ada bulu panjang atau bulu pendek yang menutupi seluruh tubuhnya.


Ras atau benih kucing yang asli ada lima. Antaranya ialah Mank, Maine Coon, British Shorthair, Burmese dan Chinchilla longhair. Mank ialah kucing di mana sebahagian orang menyebutnya Rumpy. Ekornya pendek, Warna bulunya cokelat dan lavender. Sifatnya setia, ramah dan pintar. Seterusnya Maine Coon berasal dari Maine, AS. Keturunan Angora dan American Shorhair. Sifatnya lucu, pemalu tapi mau, dan mudah akrab. Bulunya nipis, lembut, dan warnanya pelbagai.


British Shorthair merupakan kucing yang berasal dari Inggeris. Kucing ini bersifat lembut, hangat dan bijak. Warna bulunya ada yang putih, hitam, biru, merah dan krim, dwiwarna, hitam pekat dan belang. Warnanya yang pelbagai menyebabkan manusia tambah suka. Kucing Burmese adalah kucing yang dibiakkan oleh Dr. Thompson (AS) dari kucing ratu wong mau (Burma) dan siamese. Antara warnanya ialah coklat musang, biru, champagne, lifa, merah, cokelat, dan biru kura-kura.


gambar dari sini

ARNAB


Arnab atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Rabbit. Arnab merupakan sejenis mamalia kecil yang comel. Nama saintifik bagi arnab adalah Oryctolagus.Arnab adalah haiwan maun yang makanan utamanya adalah tumbuh-tumbuhan. Perbezaan antara arnab dengan tikus adalah arnab mempunyai gigi pemotong kedua (incisors) dibahagian rahang atas. Struktur tengkorak arnab lebih ringan, mempunyai lubang hidung berbentuk liang memanjang, dan ekor yang kontot dan bulat.


Arnab sering diburu oleh haiwan pemangsa atau maging, oleh itu arnab mempunyai kelebihan cepat membiak. Sebagai haiwan mamalia, arnab berdarah panas, membiak dengan melahirkan anak. Arnab menjaga dan menyusukan anak.


Arnab mempunyai telinga yang panjang yang bertindak sebagai penyisih haba, dan juga deria pendengaran yang kuat untuk membantu arnab mengesan musuh. Selain itu, untuk melarikan diri daripada haiwan pemangsa, arnab mampu bergerak laju dengan cara melompat.
Info dari
sini


gambar kredit dari sini
AYAMAyam merupakan burung paling biasa di dunia. Dianggarkan terdapat 24 bilion pada tahun 2003, menurut Firefly Encyclopedia of Birds.
Ayam merupakan haiwan maserba. Ia makan hampir apa sahaja, dari bijian ke daunan dan dari serangga ke tikus. Namun ayam ternakan biasanya diberi makanan khas seperti bijirin dan sumber protein. Ayam ternakan biasanya tidak dapat terbang begitu jauh.
Ayam merupakan makanan yang sangat digemari dan boleh digoreng untuk dimakan begitu sahaja ataupun sebagai lauk untuk dimakan bersama nasi.
info dari sini

gambar kredit dari sini0 comments: